• Schorvoort 014 42 76 68   Smiskensstraat 014 41 33 13

Kinesitherapie

Bij kinesitherapie wordt beweging op een therapeutische manier gebruikt om functieproblemen van het bewegingsapparaat te verhelpen. Hierbij gebruikte technieken zijn gewrichtsmobilisaties, spierontspannende of spierverlengende technieken, oefentherapie, houdingscorrecties,… Kinesitherapie kan aangewezen zijn bij klachten als lage rugpijn, nekpijn, spierpijn en/of gewrichtspijn. Ook na operatieve ingrepen om bewegingsbeperkingen te verhelpen en spieren opnieuw functioneel te maken.

Een kinesitherapeut kan ook preventief werken. Door bijvoorbeeld na een blessure of probleem te gaan zoeken naar oorzakelijke factoren en deze aan te pakken, kan herval of verergering van de klachten voorkomen worden. Door een patiënt te screenen kunnen problemen zelfs voorkomen worden vooraleer ze zich voordoen.

 

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. De manueel therapeut is opgeleid om verbanden te leggen tussen verschillende lichaamsregio's en structuren. Hij is gespecialiseerd in de analyse en behandeling van klachten van het bewegingsapparaat. Met name de wervelkolom, gewrichten in bovenste- en onderste lidmaat en hun samenwerking met spieren, ligamenten en neurologische structuren.

Tijdens het onderzoek wordt zowel de klachtenregio als de aanliggende regio's onderzocht en wordt op zoek gegaan naar de oorzaak van de klacht. Deze oorzaak kan liggen in een overbelasting van een gewricht, zenuw en/of het spier-pees-apparaat. Door deze overbelasting kan ter hoogte van deze structuren locale pijn ontstaan, maar kan pijn ook uitstralen naar andere delen van het lichaam.

Behandelingstechnieken zijn in veel gevallen vergelijkbaar met deze van de kinesitherapeut. Wanneer je klachten gerelateerd zijn aan een bewegingsbeperking of 'blokkage' in een gewricht, kan de manueel therapeut ook voor een manipulatie kiezen.

Een manipulatie is een korte, snelle impuls op een gewricht, welke gericht is op het herstellen van de functionaliteit van dit gewricht. Vaak gaat dit gepaard met een knappend geluid (waardoor dit ook wel eens 'kraken' wordt genoemd). De meeste patiënten ervaren de techniek niet als pijnlijk, hoogstens wat als ongewoon. Na een geslaagde manipulatie ontstaat vaak snelle afname van pijn en een betere beweeglijkheid.

Hoewel deze techniek de manueel therapeut in zekere zin dus onderscheidt, kunnen we hem niet herleiden tot 'kraker'. Het is een uitbreiding van zijn arsenaal aan technieken, wat hem meer behandelmogelijkheden geeft.

 

Sportkinesitherapie

Als sporter kan je worden geconfronteerd met blessures. Preventie, voorlichting en (trainings)advies komen op de eerste plaats om de kans op een blessure te verkleinen.

Indien er zich toch een blessure voordoet, is het van belang je bij het herstel zo snel mogelijk goed te laten begeleiden. Want een niet of slecht herstelde blessure kan een langere revalidatie, herval of nieuwe blessures veroorzaken.

Wij als Kineteam staan voor je klaar om door middel van een evenwichtige combinatie manuele therapie en (thuis)oefentherapie je genezingsproces te optimaliseren.

In de eerste fase zorgen we dat je zo snel mogelijk opnieuw pijnvrij kan bewegen en je lichaam oefenklaar is. We trainen je lichaam en de geblesseerde regio weer op, zodat het sterker wordt en opnieuw normaal kan functioneren.
Vervolgens gaan we opbouwen naar een niveau dat een hogere belastbaarheid toelaat dan voorheen, waardoor je lichaam een hogere belastbaarheid opbouwt tegen een nieuwe blessure!
In de sportspecifieke fase tenslotte, focussen we op de bewegingspatronen en specifieke vereisten die belangrijk zijn voor de door jou beoefende sport. Door deze individuele, sportspecifieke benadering bieden we een optimale voorbereiding op een sterkere terugkeer.

 

Respiratoire kinesitherapie

Respiratoire kinesitherapie of ademhalingskine richt zich op patiënten met ademhalingsproblemen. Deze kunnen van zowel obstructieve als restrictieve aard zijn, zoals:

 • Mucoviscidose
 • Bronchieëctasieën
 • Primaire Cilliaire Dyskinesie
 • COPD
 • Bronchitis
Ademhalingskinesitherapie kan ook aangewezen zijn bij hyperventilatie of ter relaxatie.

Technieken die hierbij gebruikt kunnen worden zijn:
 • Het aanleren van een correcte en functionele ademhaling.
 • Reinigen van de luchtwegen(autogene drainage)
 • Gebruik van ademhalingstoestellen (PEP, flutter, aerosol, …)
 • Relaxatie
 • Mobilisatie
 • Algemene conditie/krachttraining

 

Kinetic Control

Foutieve bewegingspatronen en/of een slechte gewoontehouding kunnen leiden tot lichamelijke veranderingen en pijn. Er ontstaan lichaamsregio’s waar we teveel of ongecontroleerd bewegen, waardoor ze overbelast en pijnlijk worden. Bepaalde spiergroepen kunnen gaan verkorten en spanning opbouwen, andere worden eerder inefficiënt, zwak en/of te lang. Deze disbalans kan leiden tot een verstoorde gewrichtsfunctie met pijn als gevolg.

Het kunnen herkennen en onderzoeken van deze bewegingspatronen en instabiele regio’s is een vereiste om pijnklachten te behandelen d.m.v. stabilisatietraining. Stabilisatietraining volgens Kinetic Control is gericht op het leren controleren van instabiele regio’s en het minder dominant maken en/of verlengen van oppervlakkige, hypertone spieren.

Technieken die hierbij aan bod kunnen komen zijn: educatie, houdingscorrecties, aanleren van nieuwe bewegingspatronen, in oefensituaties, en functioneel. Dit alles patiëntspecifiek en met als doel te komen tot een groter lichaamsbesef, betere verdeling van krachten en het verhelpen van pijn. De technieken van Kinetic Control zijn ook bijzonder goed te combineren met manuele therapie.

 

Dry needling

 
 

Barefoot training

 
 

Perinatale kinesitherapie

 
 

Lymfedrainage

met Lymfomat pomp

 
KineTeam Turnhout © 2021 | website: Nadruk