Afgestudeerd als licentiaat in de motorische revalidatie en kinesitherapie aan de Universiteit Gent in 2000 en sindsdien aan de slag als kinesitherapeut bij Verbeek/KineTeam Turnhout.
Gespecialiseerd in manuele therapie aan de Universiteit Hasselt en respiratoire kinesitherapie met de opleiding autogene drainage volgens Chevalier.
Meer dan 20 jaar praktijkervaring aangevuld met continue vorming door regelmatige bijscholingen.
Medeoprichter KineTeam Turnhout sinds 2016.
Specialisaties:
Conventiestatus: gedeconventionneerd
Lid van Axxon? Ja
Afgestudeerd als Master in de Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen aan de KU Leuven in 2011 en sindsdien aan de slag als kinesitherapeut bij Verbeek/KineTeam Turnhout.
Gespecialiseerd in manuele therapie met de Postgraduaatopleiding Manuele Therapie aan de KU Leuven in 2012.
Verder heb ik me bijgeschoold in sportkinesitherapie, Kinetic Control concept, chronische pijn en dry needling en ben ik erkend Barefoot Training Specialist.
Van 2012 tot 2017 was ik actief als kinesitherapeut bij voetbalclub FC Zwaneven.
Medeoprichter KineTeam Turnhout sinds 2016.
Specialisaties:
Conventiestatus: gedeconventionneerd
Lid van Axxon? Ja
Afgestudeerd als licentiaat kinesitherapie in 1975 en vervolgens samen met mijn broer Jan de kinesitherapiepraktijk VEMAK opgestart.
Opleidingen medische trainingstherapie (1987) en manuele therapie (1990). Continue vorming door regelmatige bijscholingen en zelfstudie van o.a. het Kinetic Control concept, Frans Bosch en een bijzondere interesse in preventie.
Ik was preventieadviseur bij volleybalclub Smash/VST Lions en ben momenteel actief als trainer A bij Korfbalclub Technico. Ik ben lesgever in de opleiding trainer korfbal en geef vakken preventie en ontwikkelingsleer voor de Vlaamse trainersschool. Verder ben ik erkend lesgever “Get Fit 2 Sport” en verzorg ik bijscholingen in de Kempische Korfbal Academie en ben ik lid van de werkgroep opleiding trainers KBKB.
Specialisaties:
Conventiestatus: gedeconventionneerd
Lid van Axxon? Ja
Afgestudeerd als Master of Science in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, optie sportkinesitherapie aan de Universiteit Antwerpen in 2015.
Na mijn opleiding ben ik gestart als zelfstandig kinesitherapeut in een andere groepspraktijk. Dit combineerde ik met een jaaropleiding manipulatieve technieken aan The International Academy of Osteopathie (IAO). Sinds januari 2016 actief bij KineTeam Turnhout.
Ik specialiseerde me in zwangerschapsbegeleiding en volgde opleidingen die voornamelijk gericht zijn op sportkinesitherapie: Kinesio- en sporttaping, dryneedling, dynamic stability training (Paul Venner, Frans Bosch), sportvoeding (duursporters).
Sinds 2015 ben ik sportkinesiste bij voetbalploeg KFC De Kempen waar ik voornamelijk de jeugdploegen en damesploeg begeleid.
Specialisaties:
Conventiestatus: gedeconventionneerd
Lid van Axxon? Nee
Afgestudeerd als Master of Science in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, optie manuele therapie aan de Universiteit Antwerpen in 2016.
Om mezelf te verdiepen in de manuele geneeskunde startte ik in 2017 een Master-na-Master opleiding manuele therapie aan de Vrije Universiteit Brussel.
Om mijn skills en vooral het klinisch redeneren te verbeteren volgde ik een derde master opleiding tot osteopaat aan de International Academy of Osteopathy.
Sinds mei 2023 werk ik nog uitsluitend als osteopaat.
In mijn vrije uren (zeer recreatief ;-)) ben ik bezig mezelf te ontpoppen tot de nieuwe Tom Boonen op de koersfiets of je kan me vinden op de padel velden in Turnhout.
Basis opleidingen
Specialisaties:
Conventiestatus: gedeconventionneerd
Lid van Axxon? Ja
Afgestudeerd juni 2019 als Master in de kinesitherapie en revalidatiewetenschappen, optie manuele therapie aan de universiteit van Leuven.
Gespecialiseerd in manuele therapie met de postgraduaatopleiding Manuele therapie aan IMFT in 2022
Verder heb ik verschillende bijscholingen gedaan als dry needling, kinesiotaping, core stability en bekkenbodemtherapie.
Specialisaties:
Conventiestatus: gedeconventionneerd
Lid van Axxon? Ja
Afgestudeerd als Master of Science in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, optie musculoskeletale aandoeningen, aan de Universiteit van Antwerpen in 2020. Na een eerdere stageperiode ben ik in augustus 2020 gestart bij KineTeam Turnhout.
Van jongs af aan ben ik actief in het Turnhoutse voetbal en de scouts. De interesse voor sport en (jeugd)beweging is dus vanzelfsprekend, maar ook het aantal blessures in mijn directe omgeving was aanzienlijk. Deze achtergrond, in combinatie met mijn enthousiasme om mensen met klachten vooruit te helpen, maakt me tot de kinesitherapeut die ik vandaag ben.
Ik volgde verschillende extra opleidingen zoals over peesblessures, lage rugpijn, multiple sclerose, looptechniek, enkelpathologieën, schouderproblematieken en hoofdpijn. Ook voor sporttaping en dry needling kan je bij mij terecht. Ik blijf me uiteraard continu bijscholen, met op het programma o.a. een opleiding over blessurepreventie bij wielrenners.
Specialisaties:
Afgestudeerd als Master of Science in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, optie neurologische revalidatie aan de KU Leuven in 2022.
Na mijn opleiding startte ik in een groepspraktijk in Nederland en combineerde dit met de Master of Science in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, optie manuele therapie aan de KU Leuven. Na een stageperiode voor deze opleiding startte ik in mei 2023 bij KineTeam Turnhout.
Verder heb ik me bijgeschoold in dry needling, CVA- en Parkinson revalidatie
Specialisaties:
Conventiestatus: gedeconventionneerd
Lid van Axxon? Ja
Afgestudeerd als Master of Science in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, optie sport aan Universiteit Hasselt in 2021.
Na een jaar ervaring in een groepspraktijk in het Antwerpse gecombineerd met een postgraduaat manuele therapie aan de Universiteit Antwerpen ben ik sinds oktober 2022 werkzaam bij KineTeam Turnhout.
Mijn interesse in de (sport)kinesitherapie zorgt dat ik het werken in de praktijk combineer met het regelmatig volgen van opleiding. Zo volgde ik al bijscholingen binnen (sport)taping en dry needling.
Specialisaties:
Conventiestatus: gedeconventionneerd
Lid van Axxon? Ja
Schorvoort: |
Smiskens: |
Schorvoort: |
Schorvoort: |
Smiskens: |
Kinesitherapie is het gebruiken van beweging op een therapeutische manier, dit om functieproblemen van het bewegingsapparaat te verhelpen. Technieken die hierbij gebruikt worden: gewrichtsmobilisaties, musculaire technieken, oefentherapie, houdingscorrecties,… Hierbij kan jouw kinesitherapeut ook helpen om inzicht te krijgen in de problematiek om zo tot een oplossing te komen voor uw klachten.
Kinesitherapie kan aangewezen zijn bij klachten als lage rugpijn, nekpijn, spierpijn en/of gewrichtspijn. Ook na operatieve ingrepen of immobilisatie (vb na dragen van een gipsverband) kan jouw kinesitherapeut je bijstaan om bewegingsbeperkingen te verhelpen, belasting op te bouwen en spieren weer op te trainen.
Een kinesitherapeut kan ook preventief werken. Door bijvoorbeeld na een blessure of probleem te gaan zoeken naar oorzakelijke factoren en deze aan te pakken, kan herval of verergering van de klachten voorkomen worden. Door een patiënt te screenen kunnen problemen zelfs voorkomen worden vooraleer ze zich voordoen.
Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. De manueel therapeut is opgeleid om verbanden te leggen tussen verschillende lichaamsregio's en structuren. Hij is gespecialiseerd in de analyse en behandeling van klachten van het bewegingsapparaat. Met name de wervelkolom, gewrichten in bovenste- en onderste lidmaat en hun samenwerking met spieren, ligamenten en neurologische structuren.
Behandelingstechnieken zijn in veel gevallen vergelijkbaar met deze van de kinesitherapeut. Wanneer je klachten gerelateerd zijn aan een bewegingsbeperking of 'blokkage' in een gewricht, kan de manueel therapeut ook voor een manipulatie kiezen.
Een manipulatie is een korte, snelle impuls op een gewricht, welke gericht is op het herstellen van de functionaliteit van dit gewricht. Vaak gaat dit gepaard met een knappend geluid (waardoor dit ook wel eens 'kraken' wordt genoemd). De meeste patiënten ervaren de techniek niet als pijnlijk, hoogstens wat als ongewoon. Na een geslaagde manipulatie ontstaat vaak snelle afname van pijn en een betere beweeglijkheid.
Hoewel deze techniek de manueel therapeut in zekere zin dus onderscheidt, kunnen we hem niet herleiden tot 'kraker'. Het is een uitbreiding van zijn arsenaal aan technieken, wat hem meer behandelmogelijkheden geeft.
ÉÉn van de basisbeginselen is dat een osteopathische behandeling het menselijk lichaam bekijkt als een biologische eenheid. Hierdoor zijn structuur en functie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een verminderde beweeglijkheid (functie) kan lijden tot structurele schade of pijn en omgekeerd. Er wordt gebruikt gemaakt van manuele technieken die de doorbloeding stimuleren, de beweging verbeteren en de (de)compensatiemechanismen in het lichaam aanpakken.
Iedereen is uniek, ook wat het klachtenpatroon betreft. Het lichaam bestaat uit verschillende structuren (skelet, spieren, organen, bloedvaten, neurologische-, lymfatische- en hormonale systemen) die de homeostase in evenwicht houden. Indien dit evenwicht weg is, ontstaan er klachten.
De klachten worden vanuit een integratief standpunt bekeken waarbij er zoveel mogelijk informatie verzameld wordt om een gefundeerde uitspraak te doen WAAROM je juist een bepaalde klacht hebt.
De meest bekende klachten waarvoor mensen een osteopaat consulteren zijn rug- en nekklachten. Echter behandelt een osteopaat grotere variëteiten aan klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, kaakproblemen, ademhalingsproblemen, motorische achterstand bij kinderen, sportblessures, …
De leeftijd van de patiënten in onze praktijk schommelt tussen de 3 weken en 99 jaar.
Een goede trainingsopbouw, preventie (-oefeningen), voorlichting en advies maken een atleet sterker en zijn belangrijke bouwstenen om blessures te voorkomen.
Wanneer je toch met een blessure wordt geconfronteerd, is het van belang om je bij het herstel goed te laten begeleiden. Een niet of slecht herstelde blessure kan een langere revalidatie, herval of nieuwe blessures tot gevolg hebben.
Wij als Kineteam staan voor je klaar om je te helpen in het genezingsproces, een planning op te maken voor het verloop van de revalidatie en je te begeleiden in de return to sport.
In een eerste fase zorgen we dat je zo snel mogelijk opnieuw pijnvrij kan bewegen en je lichaam oefenklaar is. We behandelen waar nodig en trainen je lichaam en de geblesseerde regio weer op, zodat je opnieuw normaal kan functioneren.
Vervolgens gaan we de belasting verhogen, zodat de belastbaarheid van je lichaam toeneemt en er opnieuw kracht, mobiliteit en snelheid opgebouwd kan worden.
In de sportspecifieke fase tenslotte, focussen we op de bewegingspatronen en specifieke vereisten van de door jou beoefende sport.
Deze individuele, gefaseerde en sportspecifieke aanpak zal voor de gemotiveerde atleet leiden tot een veilige en sterkere terugkeer naar zijn of haar sport.
Respiratoire kinesitherapie of ademhalingskine richt zich op patiënten met ademhalingsproblemen. Deze kunnen van zowel obstructieve als restrictieve aard zijn, zoals:
Ademhalingskinesitherapie kan ook aangewezen zijn bij hyperventilatie of ter relaxatie.
Technieken die hierbij gebruikt kunnen worden zijn:
Bent u zwanger? Proficiat! Wij staan alvast paraat om u te begeleiden tijdens deze speciale periode.
Tijdens uw zwangerschap kan u prenatale kinesitherapie volgen om u voor te bereiden op de bevalling (ademhalingsoefeningen, houdingen om uw weeën op te vangen, perstechniek). Gedurende uw zwangerschap kan u eveneens te maken krijgen met zwangerschapskwaaltjes zoals rugpijn, zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn, bandenpijn, rugklachten,… Door houdingsaanpassingen, massage, mobilisatie en oefeningen trachten wij deze klachten voor u te verlichten.
Na de bevalling kan u postnatale kinesitherapie volgen om met oefeningen uw bekkenbodemspieren weer op te trainen alsook uw algemene conditie weer op peil te brengen. Door het volgen van postnatale kinesitherapie kan u de kans op incontinentie verminderen en orgaanverzakkingen op lange termijn vermijden.
Dry needling is een behandelmethode in de kinesitherapie die wordt ingezet om triggerpoints in pijnlijke of gespannen spieren te behandelen. Tijdens de sessies wordt gebruik gemaakt van een dunne acupunctuurnaald om de spier aan te prikken.
Hoewel dry needling net als acupunctuur gebruik maakt van naalden, zijn er toch enkele belangrijke verschillen. Bij acupunctuur worden meerdere naalden in je huid geplaatst om de energie van je lichaam te beïnvloeden. Bij dry needling wordt één naald gebruikt om een specifieke spier aan te prikken en hiervan de tonus (spanning) te verlagen.
Triggerpoints of spierverhardingen kunnen o.a. ontstaan door stress, overbelasting of trauma. Ze veroorzaken niet alleen spierpijn, maar kunnen ook aan de oorzaak liggen van pijn of klachten op andere plaatsen in het lichaam (vb hoofdpijn, door triggerpunten in de nek- of kaakspieren).
Vanuit zijn onderzoek kan je kinesitherapeut triggerpoints die mogelijk aan de oorzaak van je klachten liggen bepalen. Door één of meerdere spieren aan te prikken, wordt de opgebouwde spanning hierin ontladen en kan de spier opnieuw ontspannen.
Hoewel dry needling eng kan lijken, is het prikken zelf meestal niet pijnlijk. De steriele naaldjes die worden gebruikt zijn heel dun en gaan vlot door de huid. Wanneer het triggerpoint aangeprikt wordt, kan je een kort schokje of een samentrekking van de spier voelen. Dat is normaal en niet schadelijk. Daarna zal de spier zich ontspannen.
Na de behandeling kunnen je spieren stram of pijnlijk aanvoelen. Dit is vooral het geval tijdens de eerste uren na de behandelsessie. Na een goede nachtrust is dit meestal al een stuk beter, voldoende drinken, lichtjes rekken of warmte kan ook helpen.
Mogelijke indicaties voor dry needling zijn: spierklachten, pijnklachten, hoofdpijn, tintelingen in armen of benen, duizeligheid, tenniselleboog,…
Voor bloeddonoren bij het rode kruis: Al onze gespecialiseerde therapeuten volgden een erkende opleiding (Trigger, Dry needling Gent, David G Simons academy) en werken volgens de geldende normen van een aseptische techniek met eenmalig gebruik van steriel wegwerpmateriaal. Er wordt niets geïnjecteerd.
Ieder individu beweegt anders. Er zijn enorm veel mogelijke variaties in bewegingspatronen, bovendien is er een grote verschil in wat we met ons lichaam doen gedurende de dag (denk maar aan job, hobby’s, sport, familiale situatie,…). Terugkerende bewegingspatronen en/of gewoontehoudingen kunnen leiden tot lichamelijke veranderingen. Deze kunnen gewenst zijn vb bij training en sport, maar ook ongewenst vb gebrek aan beweging, teveel zitten.
Bepaalde spiergroepen kunnen gaan verkorten en spanning opbouwen, andere worden eerder inefficiënt en zwak. Deze disbalans kan leiden tot een verstoorde gewrichtsfunctie met pijn als gevolg.
Het kunnen herkennen en onderzoeken van deze bewegingspatronen en instabiele regio’s is een vereiste om pijnklachten te behandelen d.m.v. stabilisatietraining. Stabilisatietraining volgens Kinetic Control is gericht op het leren controleren van instabiele regio’s en het minder dominant maken van hypertone spieren.
Technieken die hierbij aan bod kunnen komen zijn: educatie, houdingscorrecties, aanleren van nieuwe bewegingspatronen, in oefensituaties, en functioneel. Dit alles patiënt specifiek en met als doel te komen tot een groter lichaamsbesef, betere verdeling van krachten en het verhelpen van pijn.
De technieken van Kinetic Control zijn ook bijzonder goed te combineren met manuele therapie.
Neurologische revalidatie focust zich op mensen met een (chronische) aandoening van het perifere en/of centrale zenuwstelsel. Dit kan als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte (CVA), Parkinson, MS, ALS, dwarslaesie of een andere aangeboren of verworven aandoening.
Vaak is door de neurologische aandoening de functionaliteit en zelfredzaamheid verlaagd. We gaan daarom voor een individuele aanpak om het functioneren in het dagelijkse leven zo optimaal mogelijk te ondersteunen.
Deze individuele aanpak bestaat bijna steeds uit een combinatie van technieken. Deze kunnen zijn: fysieke en cognitieve oefentherapie, mobilisaties, aanleren en inoefenen van transfers, verbeteren van het evenwicht, gangrevalidatie,...
We gaan aan de slag met de duidelijk zichtbare gevolgen van het letsel, maar pakken ook de minder zichtbare problemen aan.
Tijdens de therapie kan er ondersteuning geboden worden voor het correct gebruik van orthesen en (loop)hulpmiddelen.
Het is een vaak langdurig traject waar continuïteit de sleutel van de revalidatie is.
Voor wie?
Mogelijke indicaties voor dry needling zijn: spierklachten, pijnklachten, hoofdpijn, tintelingen in armen of benen, duizeligheid, tenniselleboog,…